Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци

Етно кућа у Карловчићу

Адреса: Шпајанска 50

Кућа је зидана 1912. године као стамбена зграда богате сељачке породице. Заједно са пратећим економским зградама у окућници репрезентује начин живота и културу становања у условима када градски елементи снажно продиру на село. Томе у прилог говоре и елементи грађанског ентеријера и намештаја који су постојали у кући у време стављања под заштиту.

Кућа има основу у облику обрнутог слова „Г“, са тремом дуж целе дворишне стране на кључ, у који се улази зависно од функције просторија; са улице, из дворишта или наспрам кухиње са отвореним огњиштем. У самој основи куће запажају се репрезентативне одаје и део у којем се свакодневно живело. Први сачињавају две собе са улице и соба према дворишту, а други кухуња са отвореним огњиштем, соба у којој је паорска пећ и остава. У предњим просторијама под је дашчан, док се у осталим налази набијена и омазана земља. Улични део карактерише и богато декорисана дрвенарија.

Кућа је грађена од опеке и черпића, покривена је бибер-црепом. Таванице су витловане.

Овде су снимане секвенце за филм „Широко је лишће“ Петра Латиновића (1981. године), Спот за песму групе Галија „Додирни ме“ (1994. године) и филм филм „Бело одело“ Лазара Ристовског (1999. године)

Данас је у приватном власништву и, на жалост, веома оронула.