Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 27. Мај 2024.

Свињарским повечерјем завршени Дани општине Пећинци (Видео)

Повратак

Свињарским повечерјем завршени Дани општине Пећинци (Видео)
Свињарским повечерјем завршени Дани општине Пећинци (Видео)

Седмодневно обележавање Дана општине Пећинци приведено је крају 26. маја Свињарским повечерјем у Доњем Товарнику. Манифестација је посвећена очувању сећања на начин живота сремских свињара, који су некада своје чопоре чували у шумама Обедске баре.

Манифестацију је отворио председник општине Пећинци Синиша Ђокић, а присуствовала је и председница Скупштине општине Пећинци Дубравка Ковачевић Суботички.

„Општина Пећинци покушава да задржи традицију. Пећинци припадају такозваном свињском Срему. Покушавамо да сачувамо сећање на то како су овде некада наши стари живели и како су отхрањивали своје породице, а ми желимо да одгајимо своје потомке тако да знају ко су, шта су и одакле су. Покушавамо на све начине да ову манифестацију још омасовимо и увек ћемо стајати иза оваквих манифестација које чувају традицију“ – изјавио је Председник Ђокић.

Општина Пећинци је и покровитељ манифестације, а организатор је Удружење жена „Сунчев цвет“ из Доњег Товарника, уз подршку Месне заједнице Доњи Товарник и Културног центра Пећинци.

„Топимо маст и правимо чварке, кавурму, нашу чувену тарану коју су свињари у својим колебама кували у нека времена. Чувају свиње, па се уморе, а то је било најбрже што је могло да се скува од теста и мало сланине“ – рекла нам је председница УЖ „Сунчев цвет“ Лепосава Степановић.

На манифестацији су наступила сва удружења из пећиначке општине, а укупно 19 удружења из целе Србије је на својим штандовима представило своје рукотворине, као и слане и слатке ђаконије припремљене по традиционалним рецептима.

У културно-уметничком делу програма наступило је Фолклорно друштво „Извор Доњи Товарник“, ученици Основне школе „Слободан Бајић Паја“ из Доњег Товарника и Огара, и велики чувар сремске традиције Стеван Видовић Брица, који је и ове године казивао стихове о Срему и демонстрирао древну свињарску вештину пуцања бичем.

Календар

Кликните на означено поље за детаље