Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Петак, 17. Мај 2024.

Нова бесповратна средства за грађане пећиначке општине

Повратак

Нова бесповратна средства за грађане пећиначке општине
Нова бесповратна средства за грађане пећиначке општине

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је 16. маја у Новом Саду уговоре представницима 137 градова и општина, који су добили средства у овогодишњем програму енергетске санације породичних кућа и станова, вредне око 2 милијарде динара.

У име општине Пећинци уговор је потписао председник Општине Синиша Ђокић, који је том приликом истакао да је пећиначка локална самоуправа од самог почетка узела учешћа у пројекту „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане“, као и да је бесповратна средства за спровођење мера енергетске ефикасности до сада искористило близу 200 породица са територије пећиначке општине.

„Општина Пећинци, као индустријски развијена општина, мора да води рачуна о заштити животне средине, а енергетском санацијом домаћинстава помажемо нашим грађанима да смање утрошак енергије, самим тим и загађење које се емитује у природу и, оно што је најважније, помажемо нашим грађанима да у својим домаћинствима смање рачуне за утрошену енергију, и тиме растерете кућни буџет“ – рекао је председник Ђокић.

Овим уговором је Општини Пећинци од стране Министарства додељено 3 милиона динара, а Општина Пећинци ће исто толико издвојити из сопственог буџета. Уз бесповратна средства у износу од 6 милиона динара грађани ће уложити још око 6 милиона динара, чиме ће укупна сума уложена у енергетску ефикасност на територији пећиначке општине за ову годину бити око 12 милиона динара.

Министарска Ђедовић Хандановић је рекла да је Програм енергетске санације домаћинстава пројекат који је, можда и више од других пројеката, директно усмерен ка грађанима и тиче се сваког становника наше земље.

„На овогодишњем јавном позиву још 12.000 домаћинстава у 137 градова и општина, међу којима су први пут и општине са Косова и Метохије, Гњилане и Косовска Митровица, моћи ће да добију субвенције за енергетску ефикасност. Учешћем у пројекту, грађани могу да остваре субвенције у износу до 65 одсто вредности инвестиција за замену столарије, изолације, фасаде, кровова, неефикасних котлова и постављање соларних панела и колектора“ – рекла је министарка, и додала да ће ове године први пут бити расписани посебни јавни позиви за енергетски угрожене купце, који ће у 44 локалне самоуправе моћи да добију субвенције до 90 одсто вредности улагања.

„У претходне три године, више од 30.000 домаћинстава искористило је подршку државе да замене врата и прозоре, поправе фасаду која је дотрајала, да замене котао чистијим енергентом или поставе соларни панел и почну сами да производе зелену енергију. Све ове мере чине државу отпорнијом, али доприносе и процесу енергетске транзиције” - рекла је Ђедовић Хандановић.

Календар

Кликните на означено поље за детаље