Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 20. Новембар 2023.

Црвени крст Пећинци део пројекта Хил

Повратак

Црвени крст Пећинци део пројекта Хил
Црвени крст Пећинци део пројекта Хил

Током јесени, одржане су две обука волонтера Црвеног крста које се спроводе у оквиру пројекта Хил (HEAL) - здравије старење у прекограничном регион. Обуке су спроведене на Летенци и у Босни и Херцеговини, а део су пројекта прекограничне сарадње са Босном и Херцеговином који партнерски Црвени крст реализује са Федералним Црвеним крижом.

Како нам је рекла Гордана Коњевић, секретар пећиначког Црвеног крста, заједничким радом волонтери из Србије и Босне и Херцеговине боље се упознају и кроз дружење схватају и уче о међусобним различитостима и превазилажењу свих изазова.

“Крајњи резултат овог пројекта су добро обучени мобилни локални тимови, који ће своје знање и искуство ширити у својој матичној организацији и преносити другим волонтерима. Свака организација има формиран тим од пет обучених волонтера, а идеја пројекта је да они учине доступнију здравствену заштиту старијим лицима - корисницима пројекта, јер велики број старијих грађана занемарује превентивне прегледе и праћење основних параметара здравља. Како би се на време реаговало, тимови на терену биће обучени да провере крвни притисак, шећер, холестерол, те у случају потребе интервенишу обезбеђивањем лекарског прегледа. На овај начин обезбедило би се рано откривање системских болести, као и омогућио лакши живот старијим лицима - корисницима пројекта. Поред директних посета најстаријим суграђанима пројектом су планиране јавне манифестације, чији је циљ едукација грађана на тему појединих системских обољења, превенција падова у кући, основе прве помоћи и самопомоћи” – рекла је Коњевић.

Она додаје да је сваки тим добио опрему за реализацију пројектних активности. Сви чланови тима добили су комплет униформу за једнообразну и препознатљиву присутност на терену, сет сто и две клупе, као и тенду за реализацију Инфо дана, мерач крвног притиска, шећера у крви, холестерола и лифлете и промотивни материјал за инфо дане.

Пројекат Хил се спроводи у организацијама Црвеног крста у седам општина Сремског округа у Србији (Пећинци, Ириг, Шид, Инђија, Сремска Митровица, Рума и Стара Пазова) и пет кантона у Босни и Херцеговини (Тузлански, Посавски, Средњо-босански, Зеничко-добојски и Кантон Сарајево).

Календар

Кликните на означено поље за детаље