Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Четвртак, 3. Фебруар 2022.

Одржана 13. седница Скупштине општине

Повратак

Одржана 13. седница Скупштине општине
Одржана 13. седница Скупштине општине

На седници Скупштине општине Пећинци, одржаној 1. фебруара, донета је одлука о замени катастарских парцела у Ашањи, чиме је обезбеђено земљиште за изградњу новог ловачког дома у овом насељу.

Одборници су донели одлуку о именовању директора Туристичке организације општине Пећинци и Јавног комуналног предузећа „Сава“ Пећинци, на период од четири године. За директора Туристичке организације именована је Љубица Бошковић, која је на овој функцији била и у претходном мандату, а како нам је рекла, окосница рада пећиначке ТО, како у претходном, тако и у наредном периоду, биће интензивна промоција туристичке понуде наше општине и једнодневне туристичке руте кроз општину која је за сада наш најуспешнији производ, као и увођење нових садржаја на туристичким локалитетима.

„У претходном периоду је замењена кровна покривка на Етно кући Путник у Купинову, а извршена је и рестаурација објеката у оквиру окућнице ове куће. Купљен је електрични минибус „Зелени змај“ за превоз туриста у Купинову, а у дворишту Аксентијевог кућерка у Огару изграђено је ново дечје игралиште. Прошле године израђена је макета тврђаве Купиник и QР кодови за све локалитете, а при крају је редизајнирање сајта Туристичке организације. Такође, током прошле године завршена је нова туристичка апликација у част Змаја Огњеног Вука, која анимацијом у такозваној проширеној реалности пружа прилику посетиоцима да доживе змаја на зидинама Купиника. Ова апликација је већ имала успешну претпремијеру и с правом очекујемо да ће након представљања широј јавности, које планирамо за март ове године, постати посебна атракција за туристе. Прошле године је покренут и здравствено-туристички програм „Утишај стрес-појачај здравље“ који очекујемо да у потпуности заживи током ове године“ – изјавила је Бошковић.

Она је подсетила да је завршена израда пројектно-техничке документације за изградњу туристичког инфо пункта, на парцели коју је откупила Општина Пећинци поред Аксентијевог кућерка, и за постављање нове туристичке сигнализације у пећиначкој општини. Бошковић је оценила да ће оба пројекта у великој мери допринети бољој промоцији комплетне туристичке понуде наше општине.

За директора ЈКП „Сава“ именован је досадашњи директор Жељко Милићевић, који је најавио да ће ово предузеће у континуитету наставити са радом на унапређењу квалитета комуналних услуга.

„У претходних неколико година на овом пољу је заиста доста урађено. Захваљујући подршци локалне самоуправе, купили смо два нова камиона смећара, један камион кипер и вишенаменски камион путарац, као и две радне машине. Тиме смо у значајној мери унапредили квалитет постојеће услуге одношења смећа у свим насељима, а увели смо и нову услугу одношења кабастог отпада по позиву, која је бесплатна за наше грађане. Покренули смо и услугу одношења отпада животињског порекла из домаћинстава по позиву (022/2436-510, радним данима од 7.30 до 15.30 часова). Ову услугу финансира Општина Пећинци, а за наше грађане је бесплатна“ – изјавио је Милићевић и додао да не постоји ни један једини разлог, а ни оправдање, да се смеће било које врсте баца поред пута.

Он је нагласио да је у циљу очувања животне средине интензивиран рад на уклањању и санацији дивљих депонија широм пећиначке општине, све са циљем очувања животне средине и унапређења услова за живот наших суграђана.

„Само током прошле године очишћене су дивље депоније у Шимановцима, Обрежу, Огару, Попинцима и Доњем Товарнику, а извршена је санација дивљих депонија у скоро свим насељима. Проблем је то што несавесни појединци поново бацају смеће на тек саниране или на нове локалције и због тога ћемо у наредном периоду радити на појачаном надзору, како бисмо спречили поновни настанак дивљих депонија“ – рекао је Милићевић.

Он је подсетио да је пре две године уграђен нови котао на гас у топлани у Пећинцима, чиме је осигурано квалитетно снабдевање топлотном енергијом корисника услуге даљинског грејања, као и значајно смањење загађења у самом насељу.

„Од тренутка када су месна хумана гробља прешла у надлежност нашег предузећа константно радимо на уређењу и ове комуналне области. На свим гробљима је извршена парцелација, утврђивање гробних места, геодетско снимање, а потом смо кренули у ограђивање гробаља и бетонирање стаза. Имамо још само три наограђена месна гробља. У овој години нам је у плану ограђивање гробаља у Карловчићу и Сибачу, док ћемо у Прхову сачекати да се најпре заврши процес проширења месног гробља пре ограђивања“ – казао је Милићевић и поручио да ће унапређење комуналних услуга и очување животне средине бити приоритет ЈКП „Сава“ и у наредном периоду.

Календар

Кликните на означено поље за детаље