Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Sreda, 31. Januar 2024.

365 dana bez duvana

Povratak

365 dana bez duvana
365 dana bez duvana

Svakog 31. januara tradicionalno se obeležava Nacionalni dan bez duvana, a ove godine se obeležava pod sloganom „365 dana bez duvana“.

Tim povodom volonteri Crvenog krsta Pećinci su u centru Pećinaca, organizovanjem ulične akcije skrenuli pažnju na ovaj dan deleći našim sugrađanima informativne letke o štetnosti konzumiranja duvana i duvanskih proizvoda i ponudili im jabuke kao simbol zdravlja u zamenu za odricanje od bar jedne cigarete.

Kako nam je rekla sekretar pećinačkog Crvenog krsta Gordana Konjević, u našoj zemlji u porastu je upotreba elektronskih cigareta kao i duvana za nargile. Iako među građanima vlada mišljenje da elektronske cigarete nisu štetne, kako kaže Konjević, posledice njihovog korišćenja će se tek videti jer je reč o proizvodu koji je na našem tržištu prisutan kratak period, a naročito je popularan kod tinejdžera.

Deca su posebno osetljiva na izloženost duvanskom dimu iz okruženja, i on kod dece i odojčadi uzrokuje brojne zdravstvene probleme kao što su češći i jači napadi astme, respiratorne infekcije i infekcije uha.

Nepušači koji su izloženi duvanskom dimu udišu iste kancerogene materije kao i pušači. Što je veći nivo izloženosti duvanskom dimu, veći je rizik od razvoja raka pluća, bolesti srca i krvnih sudova i drugih obolenja.

Iz Crvenog krsta Pećinci poručuju da je, zbog svega navedenog, neophodno stalno edukovati stanovništvo, jer jedino ako smo dobro informisani možemo shvatiti kolika je štetnost duvana ne samo za one koji ga konzumiraju već i za sve u njihovoj okolini.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje