Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Sreda, 25. Januar 2023.

Uz Pažljivka deca bezbednija u saobraćaju

Povratak

Uz Pažljivka deca bezbednija u saobraćaju
Uz Pažljivka deca bezbednija u saobraćaju

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja Opštine Pećinci i ove godine je, u saradnji sa republičkom Agencijom za bezbednost saobraćaja obezbedio za prvake sve tri osnovne škole na teritoriji pečinačke opštine, interaktivni priručnik Pažljivkova pravila u saobraćaju.

Kako nam je rekao Milan Mijić, predsednik opštinskog Saveta, u pitanju je vrlo korisna akcija za najmlađe učesnike u saobraćaju, koji se na svom putu od kuće do škole susreću, neki po prvi put, sa osnovnim saobraćajnim propisima.

“Cilj ove akcije je, pre svega da se kod najmlađih razvije kultura ponašanja u saobraćaju i da se poveća bezbednost dece u saobraćaju. Opštinski Savet u saradnji sa pećinačkom lokalnom samoupravom i Policijskom stanicom u Pećincima dosta napora ulaže u prevenciju i edukaciju svih učesnika u saobraćaju, a posebno dece, dok sa Agencijom za bezbednost saobraćaja već osmu godinu organizujemo akciju Pažljivkova pravila u saobraćaju” - rekao je Mijić, i dodao da je i za ovu generaciju prvaka u planu organizovanje predstave Pažljivko, koja bi trebalo da bude realizovana tokom proleća.

On dodaje da je knjiga Pažljivkova pravila od pre neku godinu interaktivna, i da deca, odnosno njihovi roditelji, mogu na telefon ili tablet da preuzmu aplikaciju koja očitava QR kod sa priručnika.

„Kada se aplikacija aktivira, telefon ili tablet se samo usmere na stranicu iz priručnika, aplikacija prepoznaje stranicu i na uređaju se aktiviraju video zadaci na temu koju ta stranica obrađuje. Tako deca dobijaju priliku da, praktično, kroz video igricu stiču nova znanja o saobraćaju“ – kazao je Mijić.

Učiteljica Zorica Dmitrašinović smatra da ova akcija opštinskog Saveta i Agencije za bezbednost saobraćaja pomaže prvacima da se dodatno edukuju o bezbednom kretanju u saobraćaju, pogotovo jer mnogi od njih, kako je rekla, sada već sami dolaze u školu.

Savet je ove godine podelio ukupno 220 Pažljivkovih pravila u saobraćaju i rasporeda časova đacima prvacima, kao i učenicima specijalnih odeljenja u školama u Kupinovu i Pećincima, a za predškolce je obezbeđeno 210 bojanki Pažljivko.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje