Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Utorak, 20. Jul 2021.

Od sremačke žetve do beogradske kaldrme

Povratak

Od sremačke žetve do beogradske kaldrme
Od sremačke žetve do beogradske kaldrme

Manifestacija “Žetva – bez žita nema života”, u organizaciji Udruženja žena “Kraljevčanke” i Mesne zajednice Kraljevci, okupila je proteklog vikenda po šesti put u ovom rumskom naselju brojna udruženja žena, među kojima i udruženja žena sa teritorije naše opštine.

U centru Kraljevaca bili su postavljeni štandovi na kojima su svoje rukotvorine izložile i članice UŽ “Šimanovčanke”, UŽ “Majka Angelina” iz Kupinova i UŽ “Sremica” iz Pećinaca. Pored tradicionalnog ručnog rada koji je obogatio svaki štand, sva udruženja su učestvovala i u takmičarskom delu manifestacije tokom kojeg su se birala najlepša slatka i slana štrudla, najlepši hleb iz furune, najlepši štand, najlepši ručni rad i najlepši šešir. 

Pećinačka udruženja osvojila su po drugo mesto i to: UŽ “Sremica” za najlepši hleb iz furune, UŽ “Majka Angelina” za najlepšu slatku štrudlu, a UŽ “Šimanovčanke” za najlepšu slanu štrudlu. Kako nam je rekla Dušica Milošević predsednica Šimanovčanki, pored ovih nagrada, šimanovačko udruženje je osvojilo i prvo mesto za najlepši šešir.

Nedelju dana ranije, u beogradskoj Skadarliji, na manifestaciji u organizaciji Turističke organizacije Beograda, šimanovačko udruženje žena učestvovalo je na još jednoj manifestaciji, koja je okupila brojne umetnike, ali i udruženja žena iz Srema, Banata i Bačke koja su svojevrsni ambasadori multikulturalnosti Vojvodine i koja od najranijih vremena čuvaju običaje svojih naroda od zaborava. Šimanovčanke su se predstavile sa svojim ručno izrađenim šeširima, ali i sremačkim slatkim i slanim đakonijama.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje