Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Četvrtak, 21. Decembar 2017.

Za poljoprivredu 6,5 milijardi iz državnog budžeta

Povratak

Za poljoprivredu 6,5 milijardi iz državnog budžeta
Za poljoprivredu 6,5 milijardi iz državnog budžeta

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je juče opštinu Pećinci, i tom prilikom se sastao sa predstavnicima pećinačke lokalne samouprave na čelu sa predsednicom Privremenog organa opštine Pećinci Dubravkom Kovačević Subotički.

Nakon kraćeg sastanka u zgradi opštine, ministar Nedimović i opštinsko rukovodsto obišli su poljoprivredno domaćinstvo Branislava Stanisavljevića iz Pećinaca, i tom prilikom se upoznali sa radom ovog gazdinstva.

Kako nam je rekao ministar Nedimović, podrška države za razvoj malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača je od izuzetnog značaja, i pozvao poljoprivrednike da konkurišu i razvijaju svoju poljoprivrednu proizvodnju.

„Naši ljudi bojažljivo pristupaju tim konkursima, najčešće iz neznanja koje je naš najveći problem, i zato je važna saradnja sa lokalnim samoupravama, kao i da imate dobru i kvalitetnu lokalnu samoupravu koja može da pruži punu logističku podršku. Iz pećinačke opštine imali smo 8 zahteva za kupovinu traktora, 5 je realizovano i još tri su u obradi, i to bi trebalo do kraja godine da bude realizovano, zato što svi ispunjavaju uslove. Takođe, imamo i oko desetak mladih poljoprivrednih proizvođača koji su se prijavili i koji su dobili grant od 10 hiljada evra za započinjanje poljoprivredne proizvodnje. Imamo sredstava mnogo više nego što smo imali za te namene pre dve godine, kada je bilo svega 600 miliona u državnom budžetu, a danas imamo 6,5 milijardi. Svi su prepoznali to kao važnu stvar, a na nama je da to realizujemo“ – istakao je Nedimović.

Načelnik Opštinske uprave opštine Pećinci Željko Trbović naglasio je značaj dobre saradnje lokalne samouprave i republičkih organa, i dodao da je za Opštinu Pećinci izuzetno značajno da poljoprivrednici budu upoznati sa mogućnostima koje imaju kada su u pitanju subvencije.

Želimo da omogućimo svim našim poljoprivrednicima da im konkursi budu dostupni, da se na vreme upoznaju sa projektima, da modernizuju svoju poljoprivrednu mehanizaciju, a punu pomoć mogu dobiti od opštinske stručne službe – od neophodnih informacija za prikupljanje dokumentacije do izrade projekata, kako bi dobili neophodna sredstva za proširenje poljoprivredne proizvodnje. Jedan od ciljeva lokalne samouprave je zadovoljan poljoprivrednik, što se može postići upravo razvojem malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava“ – rekao je Trbović.

Branislav Stanisavljević, poljoprivrednik iz Pećinaca obrađuje trenutno 20 hektara zemlje i proizvede godišnje oko 800 komada svinja. Kako je rekao, namerava da proširi poljoprivrednu proizvodnju, a ministru je sugerisao kraći rok za subvencije po grlu.

„Konkurisao sam za kupovinu novog traktora i za izgradnju objekta. Redovno se informišem oko novih subvencija i mogućnosti, i nastaviću da konkurišem jer želim da proširim proizvodnju“ – rekao je Stanisavljević.

Nakon obilaska poljoprivrednog gazdinstva Stanisavljevića u Pećincima, ministar Nedimović u pratnji opštinskog rukovodstva održao je tribinu za poljoprivrednike u lovačkom domu u Šimanovcima, gde je okupljenim poljoprivrednicima predstavio mere Ministarstva poljoprivrede za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje