Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Utorak, 7. Septembar 2021.

U subotu pod bedemima Kupinika održaće se Dani zmajeva

Povratak

U subotu pod bedemima Kupinika održaće se Dani zmajeva
U subotu pod bedemima Kupinika održaće se Dani zmajeva

Udruženje „Zeleni pogled“ iz Kupinova po treći put organizuje manifestaciju viteške kulture i tradicije „Kupinik – Dani zmajeva“, koja će biti održana u subotu, 11. septembra, u Kupinovu.

U čast Zmaja Ognjenog Vuka, srpskog despota, legendarnog ratnika, vladara i poslednjeg pravog srednjovekovnog viteza srpske tradicije, posetioci će biti u prilici da pod bedemima tvrđave Kupinik na jedan dan dožive period srednjeg veka i atmosferu kakva je vladala nadomak poslednje prestonice srednjovekovne Srbije.

Program menifestacije „Kupinik – Dani zmajeva“ počinje u 11.00 časova, nastupom hora „Polifonika“ iz Sremske Mitrovice. Tokom višečasovnog programa smenjivaće se spektakularne demonstracije viteških borbi, pešadijskog streličarstva, nastupanja borbenih formacija i vitezova udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“. Lepotu srednjovekovnog plesa prikazaće prelepe gospe „Belih orlova“, dok ćečlanovi Konjičkog kluba „Bojčin“ prikazati veštine konjičkog streličarstva.

Ukupan doživljaj će upotpuniti srednjovekovno selo smešteno u „Donjem gradu Kupinika“ sa izložbom naoružanja i opreme srednjovekovnih ratnika i radionicama - kaligrafije, slikarstva, saračkom i kovačkom radionicom, dok će vredne članice udruženja žena iz pećinačke opštine i meštanke iz Kupinova, pripremiti „Despotsku trpezu“ – prikaz i degustaciju srednjovekovnih specijaliteta.

Pokrovitelj manifestacije je pećinačka lokalna samouprava, a saradnici na realizaciji su manifetacije su - Turistička organizacija opštine Pećinci, Agencija za razvoj opštine Pećinci, Kulturni centar Pećinci i Sportski savez „Razvoj sportova“

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje