Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 27. Januar 2023.

Svečanost u čast Svetom Savi

Povratak

Svečanost u čast Svetom Savi
Svečanost u čast Svetom Savi

Sinoć je u pećinačkom Kulturnom centru održana svečanost u čast utemeljivača srpske pismenosti, kojoj je prisustvovao i zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, kao i predstavnici Arhijerejskog namesništva pećinačkog, kulturnog, obrazovnog i javnog života opštine Pećinci.

Na samom početku Svetosavske svečanosti publika je bila u prilici da pogleda kratki film i da se podseti na značajne aktivnosti i projekte centralne ustanove kulture u opštini Pećinci tokom 45 godina postojanja, a kako je rekao direktor ove ustanove Jovan Devrnja, putem mnogobrojnih manifestacija, sekcija i projekata ova ustanova nastoji da uspostavi kontinuiranu, bogatu i raznoliku delatnost na poljima umetničke, galerijske i obrazovne aktivnosti u pećinačkoj opštini, usmerenu pre svega na decu i mlade.

“Više od 40 godina Kulturni centar nastoji da realizuje i neguje aktivnosti u oblasti amaterskog i profesionalnog stvaralaštva, sa ciljem podsticanja i širenja kulturnog života u našoj opštini. Promovišemo našu opštinu, naše talente, ali i negujemo lokalnu tradiciju i lokalnu kulturnu baštinu, što predstavlja pečat rada Kulturnog centra. Organizovanje Svetosavske svečanosti svakako spada u jedan od najvažnijih zadataka koje imamo tokom godine, jer velika je obaveza i čast govoriti o delu i životu Svetog Save. Neka stihovi iz Svetosavske himne – da se sva srpska srca ujedine – bude zavet našem svetitelju i svim budućim generacijama koji će nastaviti putem kojim je išao Sveti Sava” - rekao nam je direktor Devrnja, i tom prilikom se zahvalio Opštini Pećinci što je već godinama generalni pokrovitelj ovako važne svečanosti, ne samo za našu opštinu, nego i za čitav srpski narod.

Svetosavska svečanost započela je himnom Svetom Savi u interpretaciji Bojane Radivojević, umetničkog rukovodioca vokalnog sastava “Vera, Nada, Ljubav” iz Pećinaca i dirigentkinja, i besedom jereja Božidara Vasića iz Ogara, koji je tom prilikom citirao episkopa Vasilija - Sa čime mi to danas možemo i smemo izaći pred Svetog Savu, a da nas se Sveti Sava ne postidi?

Kako je rekao jerej Vasić, Pećinci mogu i imaju sa čim da izađu pred Svetoga Savu, jer su Svetom Savi poklonili svoju najčestitiju omladinu, koji su se okupili oko iste ideje svetosavlja u okviru Svetosavske omladinske zajednice, pronoseći reči Svetoga Save: “Ljubite jedni druge i po tome će svi znati da ste moji učenici”.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su polaznici Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje Kulturnog centra Pećinci, učenici izdvojenog odeljenja u Pećincima rumske Osnovne muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“, članovi Dramske sekcije KC, mlađi i stariji članovi Pevačke grupe „Svitac“ iz Deča i violinistkinja Jelena Dimić Đukić iz Prhova.

Kao i svake godine, hol Kulturnog centra u Pećincima obogaćen je likovnim radovima dece iz sve tri osnovne škole sa teritorije pećinačke opštine na temu života Svetog Save.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje