Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Utorak, 4. Januar 2022.

Još dve kuće za mlade iz pećinačke opštine

Povratak

Još dve kuće za mlade iz pećinačke opštine
Još dve kuće za mlade iz pećinačke opštine

Za Novu godinu neko dobije paketiće od Deda Mraza, a neko kuću. Naime, nesporedno pred novogodišnje praznike, još dve porodice sa teritorije naše opštine dobile su krov nad glavom - Ivica Marković i Danijela Hafele iz Pećinaca i Nikola Savatić iz Brestača.

Po konkursu Ministarstva za brigu o selu, u pećinačkoj opštini otkupljene su još dve kuće za mlade koji žele da žive u selu. Za otkup kuće u Karlovčiću Ministarstvo je Ivici Marković i Danijeli Hafele odobrilo 1.191.074 dinara, a za otkup kuće u Ogaru Nikoli Savatiću nadležno ministarstvo je obezbedilo 1.036.867 dinara. Ovim dvema porodicama život se menja iz korena i Nova godina će za njih biti nova u svakom pogledu.

Ivica i Danijela, sa svoje dve ćerkice Zoricom i Helenom žive kao podstanari u Pećincima. Danijela još uvek ne može da radi jer su ćerke male, a Ivici je istekao ugovor o radu u “Bošu” tako da su ostali bez prihoda. Kako nam je rekao Ivica, kuća u Karlovčiću stigla je u pravi čas, jer kirija nije mali udar na ušteđevinu, a druga srećna okolnost je što ima još mnogo firmi u pećinačkoj opštini te se nada da će već posle praznika, sa useljenjem u kuću u Karlovčiću stići i novi posao.

“Slučajno sam saznao za konkurs Ministarstva, a zatim sam u Opštini dobio potrebne instrukcije i pomoć u prikupljanju dokumentacije i ispalo je sve savršeno jer je kuća stigla u pravi čas. Važno mi je to što imamo dvorište i baštu, tako da ćemo moći za decu sopstvenim radom da obezbedimo domaća jaja i piliće, kao i zdravo povrće. Volim poljoprivredu i nadam se da ćemo u dogledno vreme moći da obezbedino bar dva-tri jutra zemlje jer – ja sam odrasto na selu i ne mogu da zamislim život u selu bez sopstvene proizvodnje hrane, iako nameravam da radim u nekoj firmi, kao što sam i do sada radio. Mislim da je i danas moguće da čovek dok je u punoj snazi radi i u firmi, i na njivi, kao što je kod nas u Sremu uvek bio običaj. Veoma sam zahvalan Opštini što nam je pomogla da dođemo do svog krova nad glavom” - rekao nam Ivica Marković.

Ivica živi u vanbračnoj zajednici sa Danijelom ali, pošto sada imaju svoju kuću, uskoro će i da se venčaju. Danijela kaže da se jedno po jedno sređuje u njihovom životu.

“Prvo dom, onda ćemo da ozvaničimo brak. Prosto nismo želeli da u tuđoj kući zasnivamo bračnu zajednicu, mada praktično jesmo u braku jer imamo dve divne ćerke. Ali ovako nam je lepše i zanimljivije, i biće baš romantično da me muž prenese preko praga u našu sopstvenu kuću. A onda, kada deca malo odrastu, i ja ću da tražim posao jer ne želim da muž sam radi za sve nas. Odrasla sam u Nemačkoj gde sam i išla u gimnaziju te se nadam da će moje znanje nemačkog jezika biti prednost prilikom traženja posla, s obzirom na to da ima više stranih, među njima i nemačkih kompanija u našoj opštini” - kaže Danijela.

Nikola Savatić iz Brestača živi u porodičnoj kući i veoma je srećan što će u 2022. godini da se preseli u svoju kuću u Ogaru i da tamo započne novi, lepši život.

“Sada kad sam se konačno skućio, mogu da mislim i na ženidbu. Sve je lakše kada čovek ima svoj dom. Jesam živeo u porodičnoj kući, ali ipak je u zajednici, čak i ako vlada sloga kao što je slučaj u mojoj porodici, mnogo teže zasnovati svoju porodicu i organizovati život onako kako želiš i zamišljaš da je dobro. Svako voli da bude svoj na svome i da ima punu slobodu” – kazao nam je Nikola.

Nikola je odrastao u Brestaču gde su i njegovi prijatelji, ali, kako nam je rekao, nije Ogar toliko daleko, za prave prijatelje zapravo i nema razlike da li živi u jednom ili drugom mestu. Kuća u Ogaru koju je dobio na poklon od države je idealna, kaže Nikola - nije velika, taman je po njegovoj meri. Ima uslova za život, ali i uslova da kuću dogradi i proširi kada to bude bilo potrebno.

“Dopada mi se Ogar, lepo je to mesto i mirno, sve je blizu a opet nema te gužve kao u Pećincima ili Šimanovcima na primer. Pošto sam automehaničar, tamo ću da otvorim radionicu i da nabavim neku novu opremu. Zaista će to biti moj novi početak” – oduševljen je Nikola.

Podsećamo, konkurs je raspisan u julu prošle godine, a do sada se skućilo pet mladih porodica iz pećinačke opštine.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje