Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Петак, 27. Јануар 2023.

Свечаност у част Светом Сави

Повратак

Свечаност у част Светом Сави
Свечаност у част Светом Сави

Синоћ је у пећиначком Културном центру одржана свечаност у част утемељивача српске писмености, којој је присуствовао и заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић, као и представници Архијерејског намесништва пећиначког, културног, образовног и јавног живота општине Пећинци.

На самом почетку Светосавске свечаности публика је била у прилици да погледа кратки филм и да се подсети на значајне активности и пројекте централне установе културе у општини Пећинци током 45 година постојања, а како је рекао директор ове установе Јован Деврња, путем многобројних манифестација, секција и пројеката ова установа настоји да успостави континуирану, богату и разнолику делатност на пољима уметничке, галеријске и образовне активности у пећиначкој општини, усмерену пре свега на децу и младе.

“Више од 40 година Културни центар настоји да реализује и негује активности у области аматерског и професионалног стваралаштва, са циљем подстицања и ширења културног живота у нашој општини. Промовишемо нашу општину, наше таленте, али и негујемо локалну традицију и локалну културну баштину, што представља печат рада Културног центра. Организовање Светосавске свечаности свакако спада у један од најважнијих задатака које имамо током године, јер велика је обавеза и част говорити о делу и животу Светог Саве. Нека стихови из Светосавске химне – да се сва српска срца уједине – буде завет нашем светитељу и свим будућим генерацијама који ће наставити путем којим је ишао Свети Сава” - рекао нам је директор Деврња, и том приликом се захвалио Општини Пећинци што је већ годинама генерални покровитељ овако важне свечаности, не само за нашу општину, него и за читав српски народ.

Светосавска свечаност започела је химном Светом Сави у интерпретацији Бојане Радивојевић, уметничког руководиоца вокалног састава “Вера, Нада, Љубав” из Пећинаца и диригенткиња, и беседом јереја Божидара Васића из Огара, који је том приликом цитирао епископа Василија - Са чиме ми то данас можемо и смемо изаћи пред Светог Саву, а да нас се Свети Сава не постиди?

Како је рекао јереј Васић, Пећинци могу и имају са чим да изађу пред Светога Саву, јер су Светом Сави поклонили своју најчеститију омладину, који су се окупили око исте идеје светосавља у оквиру Светосавске омладинске заједнице, проносећи речи Светога Саве: “Љубите једни друге и по томе ће сви знати да сте моји ученици”.

У културно-уметничком програму наступили су полазници Студија за музичку едукацију и образовање Културног центра Пећинци, ученици издвојеног одељења у Пећинцима румске Основне музичке школе „Теодор Тоша Андрејевић“, чланови Драмске секције КЦ, млађи и старији чланови Певачке групе „Свитац“ из Деча и виолинисткиња Јелена Димић Ђукић из Прхова.

Као и сваке године, хол Културног центра у Пећинцима обогаћен је ликовним радовима деце из све три основне школе са територије пећиначке општине на тему живота Светог Саве.

Календар

Кликните на означено поље за детаље