Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta

Tehnička škola "Milenko Verkić Neša" Pećinci

Adresa: Školska 8a, 22410 Pećinci
Tel/fax: 022/2436-146 (direktor); 022/435-279 (pedagog); 022/2435-312 (računovodstvo)
E-mail: tspecinci@mts.rs

Tehnička škola „Milenko Verkić Neša“ iz Pećinaca, počela je sa radom školske 1976/77 godine kada se u prvi razred zajedničkog srednjeg vaspitanja i obrazovanja izdvojenog odeljenja Tehničko-školskog centra iz Rume upisala prva generacija od 149 učenika. Škola je zvanično upisana u sudski registar 9. januara 1979. godine pod nazivom Vaspitnoobrazovna organizacija „Partizanski učitelj“ – Osnovna vaspitnoobrazovna organizacija škola za zajedničko vaspitanje i obrazovanje „Milenko Verkić Neša – Španac“.

Od 1988. godine škola postoji kao samostalna pod nazivom Srednja škola mašinske i prirodno-matematičke struke „Milenko Verkić Neša“. Od 1990. do 1993. godine, u ovoj školi se obrazuju učenici samo u jednom području rada i to: Mašinstvo i obrada metala za treći stepen stručne spreme. Počev od školske 1994/95. godine, škola upisuje jedno odeljenje u području rada Ekonomija, pravo i administracija za obrazovni profil ekonomski tehničar kao izdvojeno odeljenje Ekonomsko-trgovinske škole „Vuk Karadžić“ iz Stare Pazove, da bi od školske 1995/96. godine počeo upis u područje rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam, za obrazovni profil trgovac, takođe kao izdvojeno odeljenje Ekonomsko-trgovinske škole „Vuk Karadžić“ iz Stare Pazove.

Školske 2000/01. škola je upisana u sudski registar kao Tehnička škola „Milenko Verkić Neša“ za tri područja rada: Mašinstvo i obrada metala, Ekonomija, pravo i administracija, Trgovina, ugostiteljstvo i turizam. Danas školu pohađa više od 500 učenika, raspoređenih u 19 odeljenja, koji se obrazuju u četvrtom stepenu za obrazovne profile ekonomski tehničar i turistički tehničar, a u trećem stepenu za obrazovni profil trgovac, automehaničar, autolimar, bravar, mehaničar grejne i rashladne tehnike, alatničar, instalater i mehaničar privredne mehanizacije.

Za 30 godina postojanja i rada škole, prema matičnoj evidenciji školu je pohađalo 4890 učenika, od kojih su mnogi danas profesori, inženjeri, lekari, pravnici, ekonomisti i uspešni privrednici.