Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Utorak, 13. Avgust 2019.

Veče etno muzike prvi put u Etno kući u Kupinovu

Povratak

Veče etno muzike prvi put u Etno kući u Kupinovu
Veče etno muzike prvi put u Etno kući u Kupinovu

Ljubitelji tradicionalnog zvuka uživali su u nedelju uveče, 11. avgusta, u dvorištu Etno kuće „Putnik“ u Kupinovu tokom „Večeri etno muzike“, kada je nastupila Etno grupa “Oganj” iz Sremske Mitrovice, u okviru petog po redu „Pećinačkog kulturnog leta“ koje se organizuje pod pokroviteljstvom opštine Pećinci.

Direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja istakao je da se ovogodišnja manifestacija proširala na čak devet sela pećinačke opštine:

„Kupinovo i ambijent Etno kuće u ovom selu obavezuju nas da programe poput ovog organizujemo češće. Naša misija je da negujemo kulturu, jezik i veru u ovom delu Srema, a večerašnje gošće iz Sremske Mitrovice su nam na veličastven način pomogle u tome“ – istakao je Devrnja.

Podršku pri realizaciji ovog događaja pružio je Savet mesne zajednice Kupinovo, a po rečima predsednika Saveta Perice Odobašića, ambijent dvorišta Etno kuće Putnik dao je posebnu čar muzici koju su izvele članice Etno grupe “Oganj”.

„Kupinovo je tokom „Pećinačkog kulturnog leta“ imalo priliku da, pored večerašnjih gostiju iz Sremske Mitrovice, pre samo desetak dana ugosti i članove Crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice. Drago mi je što su meštani našeg sela imali kvalitetne programe tokom ovogogodišnje manifestacije Kulturnog centra Pećinci – istakao je Odobašić.

Stihovima „Pesme Majke Angeline“, a u nastavku duhovnom pesmom „Govori Gospode“, započeo je četrdesetominutni koncert Etno grupe „Oganj“, da bi se zatim nizale tradicionalne srpske pesme poput „Moj Dragane, moja vero mala“, „Sele, selo moje okićeno gorom“, „Preli prelo“, „Gde si bilo jare moje“, „Gugutka guka vo soje“ i „Žali Zare“.

Posebno oduševljenje kod publike izazvala je dvadesetšestogodišnja solistkinja Svetalana Mitrović iz Sremske Mitrovice koja je izvela tri pesme: „Marijo, ćero mori“, „Do godine na Kosovu“ i „Crven cvete“, dok je šesnaestogodišnja Jovana Brzak iz Erdevika inerpretirala pesme „Sinoć sjala jedna zvijezda mala“ i „Sini, jarko sunce sa Kosova“, a dvadesetpetogidšnja Kristina Tadić iz Mačvanske Mitrovice pesme „Da sam izvor voda ladna“, „Vo naše selo Malovo“ i „More, izgrejala sjajna mesečina“.

Ova etno grupa koju čine jednaest žena na čelu sa etnomuzikologom Valentinom Tadić iz Mačvanske Mitrovice specifična je po tome što u svom sastavu spaja pevačice različitih generacija, pa tako najmlađa članica ima svega šesnaest, a najstarija pedesetdve godine. Sem srpskih tradicionalnih izvode i duhovne pesme bez instrumentalne pratnje ili uz ritmičku pratnju na tarabuci i dairama. Naziv grupe asocira na ognjište i toplotu doma u kojem je majka i žena.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje