Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Četvrtak, 11. Jul 2019.

Tovarničani ne zaboravljaju žrtve

Povratak

Tovarničani ne zaboravljaju žrtve
Tovarničani ne zaboravljaju žrtve

Povodom seoske slave Petrovdana u Donjem Tovarniku danas su tradicionalno položeni venci na dva spomen obeležja - palim borcima i žrtvama fašizma u centru naselja i na mesnom groblju. Palim borcima u centru naselja počast su odali zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, predsednik Saveta mesne zajednice Milan Aleksić, kao i najstariji meštanin Tovarnika Milovan Grujić, učesnik NOB-a.

Prisutnima se, tom prilikom, obratio Zoran Vojkić zamenik predsednika, koji je istakao značaj ovakvih događaja, jer su to dani kada se sećamo svih žrtava ratova zahvaljujući kojima mi danas živimo slobodno.

“Posebno mi je drago kada vidim ovako uređeno spomen obeležje, što je pokazatelj da Tovarničani ne zaboravljaju svoje žrtve i pretke, a današnji dan je prilika da se na trenutak setimo herojskih dela tih ljudi za nauk generacijama koje dolaze” – rekao je Vojkić

Svečanost povodom obeležavanja seoske slave, nastavljena je koncertom domaćeg Folklornog društva “Izvor Donji Tovarnik”, koji su se tokom jednosatnog programa predstavili igrama iz cele Srbije. Nastupili su najmlađi i prvi ansambl, a po rečima Vladimira Barnaka akcenat je na mlađoj grupi koja ima spremnu i petu koreografiju. Najmlađi Tovarničani bili su nosioci umetničkog programa na današnjem nastupu Izvora, a sa igrama iz Šumadije, Igrama iz Banata i Vlaškim igrama pokazali su da su spremni da uskoro pariraju prvom ansamblu, što je prisutna publika prepoznala i pozdravila aplauzima.

Nakon koncerta Izvora ulicama Donjeg Tovarnika zainteresovanu decu i meštane provozali su fijakeri, što je današnjem danu dalo posebnu čar, a jedan od fijakera odvezao je i Milovana Grujića, najstarijeg meštanina Tovarnika, do njegove kuće.

Sutra, na Petrovdan, u 9.00 časova, biće održana sveta arhijerejska liturgija u hramu Svetih apostola Petra i Pavla, a svetu arhijerejsku liturgiju će služiti Njegovo Preosveštenstvo episkop sremski gospodin Vasilije.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje