Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Ponedeljak, 19. Avgust 2019.

Slobodarska tradicija - putokaz za budućnost

Povratak

Slobodarska tradicija - putokaz za budućnost
Slobodarska tradicija - putokaz za budućnost

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama Prvog svetskog rata u parku, kao i ispred spomen ploče borcima i žrtvama fašističkog terora u Drugom svetskom ratu u holu osnovne škole, započeo je treći dan obeležavanja seoske slave u Šimanovcima. U prisustvu brojnih meštana, vence su položili Zoran Vojkić zamenik predsednika Opštine Pećinci i Aleksandar Mandić predsednik šimanovačkog Saveta mesne zajednice, zajedno sa Zoranom Popovim predsednikom RMVI opštine Pećinci, Batom Koricom predsednikom SUBNOR-a Sremske Mitrovice, Dragicom Kovačević predsednicom SUBNOR-a Inđije i Savom Jankovićem pukovnikom iz Šimanovaca.

Nakon polaganja venaca, o slobodarskoj tradiciji predaka govorio je predsednik Saveta Aleksandar Mandić.

„Naši preci su tokom ratova imali kao zvezdu vodilju osnovne ljudske vrednosti koje su im drugi ugrožavali – slobodu, očuvanje porodice, nacionalnog i verskog identiteta. Njihove žrtve su zalog za naš današnji život u miru i nadamo se da nikada više nijedna generacija Šimanovčana neće morati da ide njihovim stopama. Zbog naših slavnih predaka i njihove žrtve, zbog dobrobiti Šimanovaca i poboljšanja uslova života i rada u njima, svako od nas treba da deo sebe za taj plemeniti cilj“ – rekao je Mandić.

U poslepodnevnim satima, Udruženje žena „Šimanovčanke“ organizovalo je „Kulturni vašar“, tradicionalnu manifestaciju koja objedinjuje niz kulturno-zabavnih sadržaja. Ovu manifestaciju otvorili su predsednik Saveta MZ Aleksandar Mandić i predsednica UŽ „Šimanovčanke“ Dušica Milošević. Oni su poželeli dobrodošlicu i zahvalili se na trudu gostima koji su svojim kreacijama i željom da učvrste međusobno prijateljstvo i saradnju doprineli da „Dani Šimanovaca“ iz godine u godinu postaju sve bogatiji novim sadržajima i sve atraktivniji za posetioce. U okviru „Kulturnog vašara“, 24 udruženja žena iz čitave Srbije je na svojim štandovima priredilo izložbe tradicionalnih kolača, etno-postavki, ručnih radova i umetničkih kreacija iz različitih oblasti stvaralaštva, a štandove je obišla i predsednica Skupštine opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički, u pratnji Aleksandara Mandića.

Kao i svake godine, Kulturni vašar je i takmičarskog karaktera, tako da je nagradu za najlepši ručni rad ponelo Udruženje žena „Gorska ruža“ iz Rakovca, nagradu za najbolji etno štand dobilo je Udruženje žena „Kraljevčanke“ iz Kraljevaca, a Udruženje žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika osvojilo je nagradu za najbolji posni kolač od jabuke.

Istovremeno sa izložbom etno-postavki i tadicionalnih kolača, u blizini škole bilo je takmičenje u pripremi sremačkog paprikaša, gde su se Sremci svojski potrudili da pripreme što bolji i ukusniji paprikaš. Najuspešniji su bili kuvari iz Udruženja žena „Dika“ iz Kuzmina i tako zasluženo osvojili prvo mesto, drugo mesto osvojili su UŽ „Izvor“ iz Berkasova, a treće Udruženje žena „Lepota Ašanje“ iz Ašanje.

Nedeljno poslepodne pratio je i prigodan kulturno-umetnički program u znaku Srema. Na letnjoj pozornici nastupila su društva za negovanje narodne tradicije i folklorna društva „Iskon“ Šimanovci, „Svitac“ iz Deča, „Kupinik“ iz Kupinova, solisti Teodora i Dunja Radosavljević, glumica amaterskog pozorišta iz Pećinaca Merima Radivojević, mladi muzičari Mihailo Šljukić i Vuk Denić, recitatori Anđela i Vuk Denić i drugi.

Svečanost proslave šimanovačke slave, tokom večernjih sati upotpunio je Kulturni centar Pećinci, koji je u okviru Pećinačkog kulturnog leta organizovao veče evergrina na kojem se šimanovačkoj publici predstavio Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“ iz Rume, koji ove godine proslavlja 50 godina od osnivanja, i učesnica serijala Nikad nije kasno Šimanovčanka Lidija Domazet.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje