Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Četvrtak, 17. Oktobar 2019.

Romani Ljiljane Šarac pred pećinačkom publikom

Povratak

Romani Ljiljane Šarac pred pećinačkom publikom
Romani Ljiljane Šarac pred pećinačkom publikom

Pećinačka Narodna biblioteka organizovala je u utorak, u holu Kulturnog centra, književno veče Ljiljane Šarac, tokom kojeg je čitalačka publika bila u prilici da čuje nešto više o samom autoru, ali i o tome kako su nastajali njeni romani. Sa svojih pet knjiga, koliko je do sada napisala i objavila u izdanju Evro Book-a, Ljiljana je pronašla put do veoma probirljive čitalačke publike.

Kako nam je rekla, tokom života je dosta pisala kratke priče, pesme, aforizme, novinske članke, reportaže, a roman kao forma dogodio se na kraju tog puta i otvorio vrata jednom sasvim novom.

„Pisala sam onako kako sam želela da ja čitam, kakve knjige volim takvu matricu sam preuzela, a to su dinamične, uzbudljive, interesantne, intrigantne, knjige koje vas teraju na istraživanje, koje vam otkriju ponešto novo. Tako su se dogodila prva tri istorijska romana i to se publici dopalo. A onda sam napravila jedan zaokret, koji je možda bio smeo i neočekivan, ka ljubavnim porodičnim romanima. Nastaju „Starija“ i „Stariji“ i ja sam na taj način dobila novu publiku, a zadržala staru. U pitanju su porodični, ljubavni romani, koji su ujedno i sociološki i psihološki romani savremene tematike, gde se svi mi pomalo prepoznajemo“ – rekla je Šarac, i dodala da nije ni malo lako biti pisac u Srbiji, kao i steći poverenje izdavača i čitalaca.

Ljiljana Šarac je spisateljica i profesorka srpskog jezika i književnosti, a prema rečima direktorice pećinačke Narodne biblioteke Nevena Naić, Ljiljana je za relativno kratko vreme postala poznati autor kvalitetne srpske proze, koja u svojim romanima vešto kombinuje prošlost i sadašnjost, tako da su prva tri romana bila nominovana za NIN-ovu nagradu, a roman "Zid tajni" i za nagradu Žensko pero.

„Drago nam je da je Ljiljana jedan od omiljenih autora i naše čitalačke publike, što se videlo večeras u punom holu Kulturnog centra. Ovakve večeri zaista fale ne samo našim čitaocima, nego i nama zaposlenima u biblioteci, i trudićemo se da i ubuduće organizujemo književne večeri, koje će okupiti na jednom mestu naše čitaoce iz cele opštine“ – rekla je Naić.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje