Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Ponedeljak, 9. Septembar 2019.

Ponosni na ratničku istoriju Srbije

Povratak

Ponosni na ratničku istoriju Srbije
Ponosni na ratničku istoriju Srbije

Povodom obeležavanja 105. godišnjice početka ofanzive srpske vojske u Srem, 6. septembra 1914. godine, u petak su predstavnici pećinačke lokalne samouprave, Mesne zajednice Kupinovo i Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije položili vence na spomen-obeležje u centru Kupinova.

U ime pećinačke lokalne samouprave venac je položio predsednik opštine mr Željko Trbović, koji je tom prilikom naglasio da treba da budemo ponosni na svoje ratničke pretke, a da moramo da pamtimo nevine žrtve, kako nam se nikada ne bi ponovile.

„Stav i opštinskog i državnog rukovodstva je da treba da budemo ponosni na ratničku istoriju Srbije i da moramo poštovati žrtvu koju su naši preci podneli da bismo mi danas živeli u slobodi. Poslednjih godina u našoj opštini se značajni istorijski datumi sve svečanije obeležavaju. Opština je pokrovitelj svih takvih svečanosti, kojima uvek zajedno sa građanima prisustvuju i predstavnici lokalne samouprave“ – rekao je Trbović.

Predsednik Republičkog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije pukovnik Ljubomir Marković podsetio je da je Srbija u Prvom svetskom ratu za slobodu dala 1.247.000 života ili 28 odsto tadašnjeg ukupnog stanovništva Srbije. On je dodao da nema zemlje koja je tako visoku cenu platila za svoju nezavisnost i da zato oko slobode i celovitosti Srbije ne može biti kompromisa.

U ime Mesne zajednice venac je položio predsednik Saveta MZ Kupinovo Perica Odobašić, a učenici Osnovne škole „Dušan Vukasović Diogen“ iz Kupinova i članovi Saveza su priredili prigodan kulturno-umetnički program.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje