Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 16. Avgust 2019.

„Srpsko srce Johanovo“ predstavljeno pećinačkoj publici

Povratak

„Srpsko srce Johanovo“ predstavljeno pećinačkoj publici
„Srpsko srce Johanovo“ predstavljeno pećinačkoj publici

U holu Kulturnog centra Pećinci, u sredu je održano književno veče, u okviru kojeg je pećinačkoj čitalačkoj publici predstavljena knjiga “Srpsko srce Johanovo” autora Veselina Dželetovića, koji je na poseban način opisao potresno svedočanstvo o stradanju Srba u “Žutoj kući” u Albaniji.

Roman o trgovini organima na Kosovu i Metohiji, koji je do sada imao preko 350 promocija, 13 izdanja i koji je preveden na više svetskih jezika, izazvao je veliku pažnju čitalačke publike u Srbiji, ali i šire, a prema rečima samog autora Veselina Dželetovića, sve je počelo kao poema.

“Nakon što sam upoznao Nemca Johana, koji nosi srce Srbina koji je kodnapovan sa Kosova i Metohije, i čuo njegovu priču koja je kod mene proizvela jako veliki bol, ja sam seo i napisao poemu, koja je kasnije bila inspiracija za knjigu. U pitanju je potresna priča o Johanu koji je tražio porodicu oca čije je srce nosio, pronalazak njegovog deteta i odluka da pređe u pravoslavlje i usvoji to dete. Tako smo i saznali za tu priču. To je bilo davne 2004. godine kada niko nije pričao o trgovini organima, samo sam ja pisao o tom jednom događaju. U pitanju je topla priča o tome kako je sve počelo i kako se završilo, a najveći kompliment koji sam dobio je da u romanu nema mržnje i, kako kaže Olivera Katarina, ovo je roman gde je jedan veliki zločin opisan na jedan poetski način. Pridržavao sam se moje poeme, samo sam je proširio i pretočio u roman koji je na neki način moja bitka za moj zavičaj i želja da se nikad više nigde ne dogodi” – rekao je Dželetović, i dodao da je roman zasnovan na istinitim događajima i kao takav bio je inspiracija za snimanje istoimenog filma u američkoj produkciji.

Veselin Dželetović je rođen na Kosmetu, član je Udruženja književnika Srbije i Međunarodne federacije novinara, predsednik Udruženja pisaca „Poeta“ i viši stručni saradnik Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika. Objavio je deset knjiga, a iza sebe ima devet nagrada.

Na pećinačkoj promociji su, pored autora, govorili Slobodan Rosić član Udruženja pisaca “Poeta” i pisac Sanja Radojković, a veče su izvornom srpskom pesmom uveličale i članice pevačke grupe Udruženja “Svitac” iz Deča.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje