Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Ponedeljak, 7. Oktobar 2019.

“Da pravo svako – dete uživa lako”

Povratak

“Da pravo svako – dete uživa lako”
“Da pravo svako – dete uživa lako”

Kao i svake godine u oktobru, obeležava se Dečija nedelja, tokom koje sve relevantne institucije obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i kulture brojnim aktivnostima ukazuju na najaktuelnije izazove i upoznaju javnost na potrebe dece u ostvarivanju svojih prava, kao i na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju.

Ove godine Dečja nedelja održava se od 7. do 13. oktobra pod sloganom “Da pravo svako – dete uživa lako”, a širom naše opštine prvi dan je obeležen upravo upoznavanjem dece sa Konvencijom o pravima deteta.

Predškolska ustanova “Vlada Obradović Kameni”, prvog dana obeležavanja, za najmlađe polaznike ove ustanove priredila je dečju predstavu „Maštalica svaštalica“, u izvođenju pozorišta „Teatrić“ iz Beograda. Predstavu su pogledali mališani svih grupa, osim jaslica, u Prhovu, Pećincima, Sibaču i Popincima, i zajedno sa svojim vaspitačicama uživali u maštovitom i komičnom izvođenju. Tokom narednih dana, priliku da uživaju u predstavi imaće i mališani u ostalim mestima pećinačke opštine.

Nakon predstave, polaznici u Pećincima, kao i svake godine, na šetelištu ispred vrtića kredama u boji crtali su i ispisivali poruke na temu Dečjih prava. Pećinačko šetelište bilo je šareno od iscrtanih cvetića, srca u boji, i ispunjeno dečjim osmehom, a zajedno sa njima crtali su i Anita Volčevski direktorica PU, Svetlana Popović pomoćnica direktora i Maja Došenović iz opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti. Reklo bi se da su mališani sa lakoćom uživali u svojim pravima i na dostojan način ukazali na svoje potrebe, a to je samo početak, jer su nam polaznici predškolske ustanove pripremili bogat program tokom obeležavanja Dečje nedelje.

Ovogodišnja Dečija nedelja obeležava značajan jubilej, 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti ljudskih prava koji se tiče deteta, kao i najšire prihvaćenog pravnog instrumenta za zaštitu ljudskih prava.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje