Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Četvrtak, 12. Jul 2018.

Tovarničani obeležili Petrovdan

Povratak

Tovarničani obeležili Petrovdan
Tovarničani obeležili Petrovdan

Povodom seoske slave Petrovdana u Donjem Tovarniku juče su tradicionalno položeni venci na spomen obeležje u centru ovog naselja. Palim borcima i žrtvama fašizma odali su počast Milan Aleksić predsednik Saveta mesne zajednice, Milovan Grujić predsednik boračke organizacije i Zoran Vojkić zamenik predsednika opštine Pećinci koji je tom prilikom podsetio da kao potomci onih koji su dali svoje živote za bolje sutra u borbi protiv fašizma ne smemo dozvoliti da njihova žrtva bude zaboravljena, a ujedno je i okupljenim Tovarničanima čestitao slavu Petrovdan.

Svečanost povodom obeležavanja seoske slave nastavljena je koncertom domaćeg Folklornog društva „Izvor Donji Tovarnik“, koji su tokom jednosatnog programa, pored postojećih koreografija, prvi put izveli “Igre iz Srema”. Najmlađi članovi Izvora predstavili su se sa četiri koreografije - “Splet igara iz Srbije”, “Hopa cupa skoči”, “Hajd povedi veselo” i “Dečje igre iz Banata”, dok je stariji uzrast izveo pomenute “Igre iz Srema”, zatim “Igre iz Šumadije”, “Vlaške igre”, “Igre iz Banata” “Vranjsko polje” i “Igre iz Leskovca”.

Nakon koncerta Izvora ulicama Donjeg Tovarnika zainteresovanu decu i meštane provozali su fijakeri, a današnjom liturgijom u hramu Svetog apostola Petra i Pavla svečano je obeležena crkvena slava Petrovdan. Liturgiju su služili protojerej-stavrofor Milorad Simić, protojerej Miodrag Lujić i jerej Dušan Višekruna, a kako nam je rekao jerej Saša Milijašević ocu Miloradu Simiću, kao dugogodišnjem parohu u Donjem Tovarniku uručen je naprsni krst u znak zahvalnosti za tolike godine provedene u ovom naselju.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje