Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 31. Mart 2017.

Paja Radosavljević dobio spomen ploču u rodnom mestu

Povratak

“Spomen ploča, posvećena Paji Radosavljeviću, s razlogom je postavljena upravo na zgradi škole, gde će budućim generacijama učenika biti podsećanje na to da vrednim radom i učenjem nema granica uspehu koji mogu da postignu” – istakao je Trbović.

Paja Radosavljević dobio spomen ploču u rodnom mestu
Paja Radosavljević dobio spomen ploču u rodnom mestu

Juče je na zgradi Osnovne škole „Dušan Vukasović Diogen“ u Obrežu postavljena spomen ploča dr Pavlu Paji Radosavljeviću, rođenom u Obrežu 1879. godine, koju je otkrio načelnik pećinačke Opštinske uprave Željko Trbović.

Trbović je brojnim okupljenim meštanima Obreža, đacima, nastavnicima i predstavnicima lokalne zajednice rekao da je upravo ova spomen ploča posvećena njihovom sugrađaninu, podsetnik za sadašnje i buduće generacije, kao i putnike namernike, o tome ko je bio Paja.

“Pavle Paja Radosavljević, kao veliki srpski naučnik koji je potekao iz ovog mesta, zaslužuje da ima spomen ploču u Obrežu i zaslužuje da meštani Obreža nikada ne zaborave svog znamenitog sugrađanina. Ova spomen ploča je s razlogom postavljena upravo na zgradi škole, gde će budućim generacijama učenika biti podsećanje na to da vrednim radom i učenjem nema granica uspehu koji mogu da postignu” – istakao je Trbović, koji se ujedno i zahvalio Zlatomiru Ćiriću, vlasniku kamenorezačke radionice “Faraon” iz Subotišta, koji je donirao spomen ploču.

Dr Pavle Paja Radosavljević (1879-1958) bio je profesor psihologije i pedagogije i jedan od najodanijih prijatelja Nikole Tesle. Nikada nije dobio mesto profesora na Univerzitetu u Beogradu. Zbog toga odlučuje da napusti Srbiju i odlazi prvo u Beč, a zatim u Ameriku. Studije eksperimentalne psihologije je ponovo pohađao na Njujorškom univerzitetu, gde je odbranio svoju drugu doktorsku disertaciju 1908. godine. Zatim počinje da radi kao profesor na Univerzitetu u Njujorku, na Pedagoškom fakultetu, gde je 1915. godine izabran u zvanje redovnog profesora eksperimentalne psihologije.

Zlatko Obrenić, nastavnik Ruskog jezika, rekao nam je da deca u Obrežu uglavnom ne znaju ko je Paja Radosavljević i da će ova spomen ploča biti od velike koristi ne samo njima, nego i svim Obrešcima.

“Pre svega, mi meštani Obreža smo ponosni, što je naše malo mesto iznedrilo tako velikog naučnog radnika, kao što je Paja Radosavljević. Činjenica da je on u 30-toj godini odbranio dve doktorske disertacije, da je on prvi doktor psihologije i pedagogije u Srba u velikoj meri će uticati na naše učenike da budu više motivisani i inspirisani da uče” – rekao je Obrenić.

Paja Radosavljević objavio je preko hiljadu radova iz pedagogije, psihologije i antropologije, a poseban doprinos dao je razvoju eksperimentalne psihologije. Posebno se zanimao za temu pamćenja i zaboravljanja, a značajna su i njegova istraživanja iz oblasti etnopsihologije, kulturne istorije i pedagoške antropologije.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje