Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Utorak, 12. Mart 2013.

Predavanje o HIV/AIDS-u

Povratak

Predavanje o HIV/AIDS-u
Predavanje o HIV/AIDS-u

      Dom zdravlja „Dr Dragan Funduk“ u saradnji sa volonterima opštinske organizacije Crvenog krsta, organizovao je juče predavanje na temu AIDS-a. Predavanju su prisustvovali učenici Tehničke škole „Milenko Verkić Neša“ kao i učenici sedmog i osmog razreda OŠ „Slobodan Bajić Paja“ iz Pećinaca.

      Kako nam je rekla Nada Kurjački, specijalista-strukovna medicinska sestra, cilj ove edukacije je da se mladi bliže upoznaju sa načinima prenošenja HIV- a i kako se zaštiti.

      “Mi smo danas ovde da bismo mladima ukazali na to šta je HIV, kako se prenosi, koja su rizična ponašanja, kako da se zaštite i kojim testovima se proverava da li je osoba zaražena HIV virusom. Na kraju predavanja prikazali smo i edukativni film “Dečak koji se stideo”. Mi pratimo kalendar javnog zdravlja i svakog meseca organizujemo predavanja za mlade o različitim temama, na kojima se AIDS kao zarazna bolest često pominje, posebno sa aspekta prevencije” – rekla je Nada Kurjački.

      Aleksandar Andrijević iz Crvenog krsta Pećinci ističe da ova organizacija zajedno sa svojim volonterima često uzima učešće u zdravstveno-vaspitnim aktivnostima namenjenim mlađoj populaciji. On smatra da je vršnjačka edukacija najefikasnija kada je u pitanju podizanje svesti o problemima modernog doba, kao što su AIDS i bolesti zavisnosti.

      “Vršnjačka edukacija se pokazala neprevaziđenom u ovakvim slučajevima jer ipak, uz sve poštovanje prema zdravstvenim radnicima, najdelotvornije je kada upravo pripadnici mlade populacije savetuju svoje vršnjake. Smatramo da je takav vid prevencije najdelotvorniji, tako da smo predavanje i ovoga puta organizovali na taj način. Želeo bih da izrazim zahvalnost pećinačkom Domu zdravlja, Srednjoj školi i Kulturnom centru koji su pomogli organizaciju ove akcije. Nadamo se će ovo biti podsticaj da u narednom periodu ova akcija preraste u jednu kontinuiranu edukaciju. Crveni krst će dati svoj doprinos – tu smo da pomognemo pre svega zdravstvenim radnicima, ljudima iz obrazovanja, ali i svima koji žele da se uključe u prevenciju ove pošasti savremenog doba.” – kazao je Andrijević.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje