Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Субота, 12. Септембар 2020.

Сутра премијерно концерт духовне и етно музике

Повратак

Сутра премијерно концерт духовне и етно музике
Сутра премијерно концерт духовне и етно музике

Пећиначко културно лето, које по шести пут организује Културни центар под покровитељством Општине Пећинци, ове године је окупило извођаче који могу да задовоље различите укусе поклоника музике и позоришта. Путем званичног Јутјуб канала пећиначког Културног центра, љубитељи филмске музике били су у прилици да у недељу премијерно одлушају концерт Ирине Арсенијевић и квартета Маестре, као и да чују понешто ново о пећиначкој општини.

Онлајн Пећиначко културно лето наставља се у недељу, 13. септембра, у 20.00 часова, када ће премијерно бити емитован Концерт духовне и етно музике, а директор пећиначког Културног центра Јован Деврња рекао је тим поводом да је прошле године успостављена одлична сарадња са Архијерејским намесништвом пећиначким што је и ове године резултирало обележавањем овог значајног јубилеја.

„Подсетићу да смо и прошле године у оквиру наше највеће манифестација у сарадњи са архијерејским намесником пећиначким Бојаном Мијановићем у Пећинцима, Шимановцима и Купинову пригодним концертима и позоришном представом обележили осам векова самосталности Српске православне цркве. С обзиром да је породица Бранковић, пре свега Света Мајка Ангелина оставила великог трага за историју нашег краја, 5 векова од њене смрти обележили смо концертом којег смо снимили у пећиначкој цркви“ – рекао је Деврња.

Поводом јубилеја 500 година од смрти Свете Мајке Ангелине, у оквиру концерта ће се представити апсолвенткиња Факултета музичке уметности у Београду на одсеку за дириговање Бојана Радивојевић из Брестача уз пратњу баритона Недељка Анђелића и сопрана Тамаре Топаловић.

Бојана Радивојевић је завршила Музичку школу „Теодор Тоша Андрејевић“ у Руми на одсеку за клавир, затим средњу Музичку школу „Станковић“ у Београду на теоријском одсеку где је проглашена ђаком генерације, да би након положеног пријемног испита на конзерваторијуму за музику у Аустрији ипак остала у родној Србији. Упоредо са студијама, Бојана се образује и на одсеку за соло певање у средњој Музичкој школи „Мокрањац“. Радивојевићева је своју професионалну оријентацију усмерила ка духовној музици о чему сведочи и њена позиција асистента при певачком друштву Храма Светог Саве у Београду, али и позиција хоровође пећиначког дечјег Црквеног хора „Љубав, вера, нада“, мада не изостаје ни љубав према сремачкој, односно тамбурашкој музици о чему сведочи и прва награда на Сабору песме и лепоте који је одржан у Доњем Товарнику.

Треће недеље у месецу, 20. септембра љубитељи поп-рок музике биће у прилици да прате концерт ЕX-YUрок музике на којем ће наступити Лидија Домазет из Шимановаца, која је своје музичко образовање стекла у Загребу на одсеку за соло певање и клавир и учествовала у једном од најпознатијих музичких такмичења „Никад није касно“, а током концерта прате је чланови “Логин бенда“ из Добановаца.

Последње недеље у месецу, 27. септембра за љубитеље позоришне уметности Културни центар је припремио комедију „Женска посла“, насталу у оквиру пројекта „Позориште на селу“ по текстовима Душка Радовића у режији Слободана Станковића у којој играју чланице Драмске секције пећиначког КЦ Мерима Радивојевић, Јелена Недељковић и Катарина Добрић.

Календар

Кликните на означено поље за детаље