Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Субота, 19. Септембар 2020.

Подршка за хранитељске породице

Повратак

Подршка за хранитељске породице
Подршка за хранитељске породице

У четвртак је у Пећинцима основан клуб Удружења хранитеља Нови Сад са клубовима у сарадњи са Центром за социјални рад Пећинци, а циљ оснивања удружења и клуба је да омогући стручну помоћ али и разне активности попут едукативних радионица, како за децу тако и за хранитеље.

На територији општине Пећинци тренутно има око 17 хранитељских породица, што је према речима Биљане Јовичић директорке пећиначког Центра за социјални рад сасвим довољно да се деци са територије наше општине која остају без родитељског старања обезбеди породични смештај.

“На територији пећиначке општине хранитељство није било развијено до пре неколико година. Међутим, успели смо да промоцијом и афирмацијом тог облика заштите деце без родитељског старања обезбедимо велики број хранитеља. Све наше породице су прошле едукацију те се надамо да ће и новоосновано Удружење хранитеља само допринети промоцији хранитељства и да ће нам се потенцијални хранитељи јавити, а самим тим да ћемо и обезбедити едукацију за нове хранитеље” – рекла је Јовичић.

Центар за социјални рад Пећинци пружа велику подршку хранитељима – од правне, преко психолошке, до психосоцијалне подршке, а Биљана Јовичић додаје да су сви запослени у Центру увек доступни хранитељима за сваки проблем са којим се суочавају.

“Наш Центар прати све хранитеље и у сваком тренутку ми морамо да знамо каква су деца на породичном смештају и да ли те породице одговарају њиховим потребама, као и да ли и даље остају у тој породици. Зато једном годишње радимо ревизију смештаја где се процењује колики је напредак деце, каква су постигнућа у школи, да ли постоји евентуална васпитна запуштеност, какви су планови за будућност уколико су деца у том узрасту” – додала је Јовичић.

Календар

Кликните на означено поље за детаље