Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Недеља, 16. Јун 2019.

Годишњи извоз вредан 33 милиона евра

Повратак

Годишњи извоз вредан 33 милиона евра
Годишњи извоз вредан 33 милиона евра

Компанија Агена технолоџи (Agena technology), која је део енглеске Албон групе, у Србији послује од 2006. године, а фабрика у Шимановцима изграђена је 2008. године, што ову компанију сврстава међу компаније које најдуже послују у општини Пећинци. Основна делатност компаније је израда делова за моторе – клипњача, блокова мотора, замајаца и кочионих система.

Током недавне посете председника општине Пећинци мр Жељка Трбовића Агени, са делатношћу и развојним плановима компаније упознао га је генерални директор Исмет Гребовић.

„Албон група у Србији има две фабрике, у Шимановцима и у Руми. Фабрика у Шимановцима. која заузима 7.000 м², увек је била развојни центар групе. Овде упошљавамо 110 радника, углавном високообразовани кадар, јер овде развијамо технологију и опрему за целу Албон групу. У Шимановцима је комплетно заокружена производња машина које користимо у серијској производњи у нашим фабрикама у Руми, Енглеској и Америци. Од 2006. године до данас инвестирали смо 36 милиона евра у Србији, а од почетног извоза од 2 до 3 милиона евра годишње, стигли смо до годишњег извоза вредног 33 милона евра, од чега 90 одсто извозимо на америчко тржиште. Највише производимо делове за Форд, затим за Волво, Фиат и Каминс (Cummins), а радимо и бродске моторе за Меркјури марин (Mercury marine). Трудимо се да будемо добар послодавац и да плате радницима буду изнад просека, посебно овде у Шимановцима, где су због образовне структуре кадра плате далеко изнад просека у Србији. На тај начи доприносимо да се млади квалитетни кадрови задрже у земљи‟ - каже Гребовић.

Као један од кључних инфраструктурних проблема Гребовић је навео потребу за бољом атмосферском канализацијом и за изградњом фекалне канализације у делу радне зоне у којем послује ова компанија.

Председник Трбовић је упознао домаћина са два пројекта које је покренула пећиначка локална самоуправа, а који би требало да реше управо ове проблеме.

Дао сам налог да се изради пројекат канализационе мреже управо у овом делу радне зоне где још увек недостаје, како би сви привредни субјекти могли да се прикључе и да се у потпуности решимо септичких јама. Када је у питању одвођење атмосферских вода из овог дела радне зоне, урадили смо једну привремену ретензију, која би требало да смањи проблеме са накупљањем атмосферских вода, а у току је израда пројекта веће ретензије која ће и при најобилнијим падавинама моћи да прими сву воду која се накупи у овом делу зоне - рекао је Трбовић и нагласио да је суштина посета компанијама и предузећима управо то да се види постоје ли проблеми, и уколико постоје, да се за њих заједнички потражи најоптималније решење.

Календар

Кликните на означено поље за детаље