Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 18. Фебруар 2019.

Традиција дуга неколико векова

Повратак

Традиција дуга неколико векова
Традиција дуга неколико векова

Компанија Салинен је највећи аустријски произвођач соли, који тренутно послује у осам земаља света. Дистрибутивни центар у Шимановцима отворила је 2010. године и од тада је присустна на српском тржишту, а из дистрибутивног центра у општини Пећинци снабдева и тржиште Црне Горе и Босне и Херцеговине, иако већину промета чини српско тржиште. Компанију је недавно посетио председник општине Пећинци мр Жељко Трбовић, а са историјатом компаније и радом дистрибутивног центра упознала га је директорка Дубравка Савичић.

Традиција прераде соли у Аустрији сеже још из шеснаестог и седамнаестог века, а Салинен је до деведесетих година прошлог века био државна компанија, када прераста у акционарско друштво и од тада до данас производња соли је удвостручена. Данас, са производњом од преко милион тона соли годишње, Салинен је 10 пута већи од тузланске солане. И дистрибутивни центар у Шимановцима од свог отварања 2010. године бележи стални раст помета. Почели смо са 9.000 тона годишње, а данас са близу 700 активних купаца имамо промет од 35.000 тона годишње. Концетрисани смо на индустријске купце и тренутно покривамо око 70% индустријских купаца у Србији. Задовољни смо локацијом у Шимановцима, као и сарадњом са пећиначком локалном самоуправом. У тренутку када смо дошли проблем су нам били чести нестанци струје, али је то у међувремену отклоњено. Задовољни смо и функционисањем комуналних услуга, а одговарала би нам боља путна инфраструктура. Ми редовно измирујемо све своје обавезе према држави и општини и с обзиром да нисмо произвођачи немамо неких великих прохтева према локалној самоуправи. Локација у Шимановцима је већ постала препознатљива купцима и немамо намеру да је мењамо - рекла нам је Савичич.

Председник Трбовић је нагласио да је константан рад на унапређењу инфраструктуре у индустријским зонама трајно опредељење Општине Пећинци.

У Шимановцима је у последњих неколико година доста тога урађено на унапређењу комуналне и путне инфраструктуре, што је изузетно важно, не само за привлачење нових инвестиција, већ и да бисмо компанијама и предузећима која већ послују у нашој општини обезбедили што квалитетније услове за привређивање. Наравно да користи од тога има и локално становништво, које такође користи сву постојећу инфраструктуру од канализације, преко фабрике воде, до реконструисаних саобраћајница у Голубиначкој и Крњешевачкој улици. На наше велико задовољство инвеститори и даље долазе у нашу општину и индустријске зоне се и даље развијају и проширују, а локална самоуправа ће и у будућности настојати да инфраструктурно испрати тај развој - рекао је први човек пећиначке општине.

Календар

Кликните на означено поље за детаље